Zjevení Janovo 1-22 🐟

Přidat na Seznam

Popdořte nás

Sledujte Mojevideo.g6.cz na Facebooku

Zjevení svatého Jana neboli Apokalypsa je poslední knihou Nového zákona.
Správný název knihy udává 1,1 „Zjevení, které Bůh dal Ježíši Kristu…“ Jan je jen vidoucím prorokem, který toto zjevení napsal; jen v tomto smyslu lze hovořit o „Zjevení Janově“.
Kniha pomocí obrazů a symbolů líčí církve a dramatickou budoucnost, ve které zvítězí Beránek (Ježíš Kristus) a jeho stoupenci proti Satanovi (Drak, Antikrist, padlý Anděl, který zradil Boha a za to byl svržen z nebe na zem, Lucifer – falešný nosič světla – Světlonoš, Světluška) Zj bylo velmi čteno v dobách otřesů a krizí. Hrálo velmi významnou úlohu v dobách zvratů a přelomů, zejména v pozdním středověku, například ve spiritualitě Karla IV. a v husitském hnutí.
Poselství sedmi církevním sborům se vyznačuje společnými prvky, kdy je sice výtka a pochvala určena celému společenství, ale zaslíbení nikoliv. Zaslíbení se týká pouze jednotlivců a je podmíněno tím, že tito jednotlivci uvnitř každé církve zvítězí. Tím je jasné, že žádná z církví není lepší, než ta druhá a nemůže zvítězit jako celkové společenství.
Toto zjevení pro ně má být posilou a vzkazem od samotného Pána Ježíše v nebi, přímo od Božího trůnu a od andělů. Sedm duchů představuje sedm svatých andělů, kteří mají úkol spolupracovat s věřícími a směrovat lidského ducha všech sedmi církví k tomuto trůnu, v propojení a síle Ducha Svatého. (Duch svatý, jinak taky Duch pravdy, jehož chrámem je člověk)

Vítězství bude patřit Beránkovi a těm, kdo se rozhodli jej cele následovat.

Ke sklonku svého života měl Jan na ostrově Patmos různá vidění, zjevení. Byl ve vytržení ducha a viděl věci nevídané.
A v jednom z těch zjevení spatřil před Božím trůnem 4 prapodivné, živé bytosti. Měly plno očí zepředu i zezadu, směrem ven i dovnitř – což znamená, že viděly na všechny strany a skrz na skrz. Každá bytost měla po šesti křídlech, kterými se nadnášela – byly to tedy bytosti vzletné a vznešené. Jedna z nich se podobala lvu, druhá býku, třetí měla tvář člověka a čtvrtá byla podobná letícímu orlu. A ti tvorové bez ustání dnem i nocí volají: „Svatý, svatý, svatý Hospodin, Bůh všemohoucí, ten, který byl a který jest a který přichází.“ (Zj 4,8)

Odtud pak vznikla symbolika pro Matouše jako člověka, Marka jako lva, Lukáše jako býčka a Jana jako orla


DNEŠNÍ TRENDY

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *