Rozbor díla: 1984 – GEORGE ORWELL | Literatura 1. poloviny 20 století (Čtenářský deník, Maturita)

Přidat na Seznam

Popdořte nás

Sledujte Mojevideo.g6.cz na Facebooku

Jednou za čas se objeví kniha, kterou prostě nemůžete odložit. Někdy vás to dokonce vyděsí, donutí vás přemýšlet a navždy vás ovlivní. U mě je jednou z těchto zmíněných právě kniha 1984 od George Orwella, o kterém jsem již video vydal a odkaz na něj vám dám do pravého horního rohu.

Pokud jste nikdy nečetli knihu 1984, tak Vás čeká vskutku zajímavá kniha. Za prvé, 1984 je krásným příkladem toho, jak je psaní formou komunikace, která obstojí zkoušce času. Pokud se vrátíme k TikTokovým videím za 70 let, což je zhruba doba, před kterou vyšla 1984, tak jsem popravdě zvědavý, jestli tento formát času odolá stejně dobře jako kniha. Zadruhé, pokud někdy existovala postava, která zdůrazňuje důležitost originálních myšlenek, pak je to Winston Smith, hlavní postava knihy. Orwellova totalitní vize futuristického světa – vydaná v roce 1949 – má až příliš reálné a děsivé podobnosti se skutečným světem, ve kterém se právě nacházíme. Tato kniha působí a slouží téměř jako jakési proroctví nebo varování spíše než román.

Literárně historický kontext
Jak jsme si už vymezili ve videu o autorovi samotném, tak se nacházíme období světových válek, a to jak té první, tak druhé. Autor se dožil i počátku studené války, tudíž motiv je jasný, válka, totalita a s ní související politická cenzura a názorové utlačování po celém světě.

Literárním druhem je 1984 epika a jedná se o antiutopistický román. Utopie znamená vysněnou, fantastickou představu, tudíž antiutopie je jejím opakem, je to místo a čas, kam by se naše společnost neměla vyvinou nebo je již bohužel vyvinula.

Stylistika
Jedná se o fiktivní společenskopolitický román psaný chronologicky, v díle se vyskytuje jak spisovný, tak nespisovný jazyk, nespisovný primárně u osob z chudších oblastí, takzvaných proletátů. Velmi zajímavý je pojem Newspeak, jedná se o speciální jazyk, který je sestaven tak, aby utlumil emoce, city a omezil přemýšlení. Tento jazyk v knize sestavilo Ministerstvo pravdy a je zajímavý tím, že je jeho slovní zásoba velmi omezená.

Stručný děj
Winston Smith je nízko postaveným členem vládnoucí strany v Londýně v Oceánii. Všude, kam Winston přijde, dokonce i do jeho vlastního domova, ho Strana sleduje prostřednictvím teleobrazů; kam se podívá, vidí tvář zdánlivě vševědoucího vůdce Strany, postavy známé pouze jako Velký bratr. Strana kontroluje vše v Oceánii, dokonce i historii a jazyk lidí. V současné době si Strana vynucuje implementaci vynalezeného jazyka zvaného Newspeak, kterým se snaží zabránit politické vzpouře tím, že odstraní všechna slova s ní související. Dokonce i myšlení vzpurné myšlenky je nezákonné. Takový myšlenkový zločin je ve skutečnosti nejhorší ze všech zločinů.

Na začátku románu se Winston cítí frustrovaný útlakem a rigidní kontrolou Strany, která zakazuje svobodné myšlení, sex a jakékoli vyjádření individuality. Winston si nelegálně koupí deník, do kterého si zapisuje své myšlenky, a taktéž historické události. Znepokojuje jej kontrola historie ze strany Strany, kdy například Strana tvrdí, že Oceánie byla vždy spojencem Eastasie ve válce proti Eurasii, ale zdá se, že Winston si vzpomíná na dobu, kdy tomu bylo opačně. Strana také tvrdí, že osoba – Emmanuel Goldstein, údajný vůdce Bratrstva (což je odbojové uskupení lidí), je nejnebezpečnějším mužem na světě, ale Winstonovi to nepřipadá věrohodné. Zafixoval se také na mocného člena Strany jménem O’Brien, o kterém si Winston myslí, že je tajným členem Bratrstva.

Více informací a podrobností naleznete ve videu.

Pokud se Vám bude tento rozbor líbit, dejte mi prosím LIKE, KOMENTÁŘ a ODEBÍREJTE.

Sledujte mě na Instagramu: https://www.instagram.com/onlineucitel/
Můžete mě podpořit také na Patreonu: https://www.patreon.com/onlineucitel

Pokud byste měli jakýkoliv NÁVRH na knihu nebo autora, o kterém byste rádi slyšeli, dejte mi vědět do komentářů 🙂

Kapitoly:
0:00 Úvod
1:54 Literárně historický kontext
2:18 Rozbor díla
3:53 Stručný děj
10:07 Outro

Disclaimer: Toto video není kompletním shrnutím probíraného tématu a slouží pouze jako mé chápání problematiky a můj stručný názor na něj. Má videa mohou obsahovat odchylky a chyby od reálného stavu vědy či zavedené praxe a chápání rozebíraného tématu.

MUSIC:
Sneaky Snitch Kevin MacLeod (incompetech.com)
Licensed under Creative Commons: By Attribution 3.0 License
http://creativecommons.org/licenses/b…


DNEŠNÍ TRENDY

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *