Společnost bez násilí aneb nic není zadarmo (úvaha)

Přidat na Seznam

Popdořte nás

Sledujte Mojevideo.g6.cz na Facebooku

Menší úvaha o naší možné hypotetické budoucnosti… Mnozí bychom rádi žili ve světě bez násilí, i ve světě bez nutnosti pracovat. Bohužel, mnozí by byli ochotni se kvůli tomu uchylovat k násilí. Dokonce jsou i přesvědčeni, že sdílení nebo vstřícnost vůči ostatním se dá (myslím tím dlouhodobě/udržitelně) vynutit. Mnozí se rádi přiživují na ostatních.. živých tvorech. Buď lidech nebo zvířatech.

Mnozí další třeba ani nevěří, že je vůbec možné vytvořit nějaký lepší svět (že jich za všech historických epoch bylo dost). Mnozí chápou, dokonce i vědí, že nic není vkutku zadarmo, ale část z nich žije v jakési mylné představě, že na to, aby člověk měl tzv. čisté svědomí vůči ostatním, stačí aktivně nepáchat násilí vůči ostatním.

Další si myslí, že max.zisk jednotlivce je dosažen jen tehdy, když mu nic nikdo nebude brát a ani on sám nebude nikomu nic dávat (takové on rád nazývá parazity, flákači, příživníky, povaleči). Spousta lidí si myslí, že jsou ti lepší a že se nikdy nic nestane. Pokud s tím snad počítají, berou to jako nějakou normu a prohlašují, že se nedá nic dělat, a tedy legitimizují i toto „náhodné“ násilí na ostatních.

Schválně se vyhýbám tzv. komunistům. Asi nikdo z nás za svůj život komunistu neviděl, a nejspíš ho ani nedokážeme popsat. Představovat si komunistu jako někoho, kdo vládne ostatním a okrádá je, nebo je dokonce nutí být stejně chudý a nebo i stejně talentovaný jako většina, je asi tak pochybná představa, jako říkat dnešnímu světu, že je to kapitalismus a pak svádět všechny problémy na něj.

Je to možná utopie. Ale ta nemá nic společného s diktaturami a ostatním násilí, kteří mnozí používají ve snaze obohatit sám sebe, a tzv. komunismus berou jako zástěrku. Podobně nemůžeme ani odsoudit anarchokapatalismus, ostatně vlastně ani ekonomiku založenou na zdrojích, protože bychom vše posuzovali jen naším omezeným a primitivním pohledem, kterým filtrujeme vše, co se k nám dostává. Filtrem, který nás naučila společnost, ve které se pohybujeme.

Jak AnCap, tak Kom, mohou mít z dnešního pohledu dvě věci společné. Jeví se jako utopie. Proč?

No protože komunismus, aby mohl fungovat, potřebuje nové lidi, co nebudou chtít víc než ostatní, budou všem nezištně pomáhat, a pracovat jen pro blahu celku. AnCap zase potřebuje lidi, kteří budou uznávat princip neagrese, ctít právo vlastnictví, a svým způsobem přijmou 100% odpovědnost za své chování.

Příznivci pravice rádi shazují levici tvrzením, že jejich „režim“ nepotřebuje jiné lidi než jací ve skutečnosti jsou (dnes). Bohužel ale potřebuje. Dnešní lidé by v systému AnCapu brzy společnost rozložili. Stejně jako dnešní lidi by svět v komunismu rozkradli. Oba směry potřebují jakousi ne přímo většinu, ale kritickou masu, která bude uznávat principy toho či onoho.

V obou případech totiž budou jedinci, kteří to uznávat nebudou, a vůči kterým bude uplatňováno násilí. Důležité je, aby v obou případech šlo o násilí obranné. AnCap nebude nikoho nutit pracovat, dokud nebude krást, a dost možná se najde i dost lidí, kteří budou ochotni tyto „nekamačenky“ živit.

Stejně tak onen „komunismus“ nebo cokoliv, o co se budeme snažit, bude stejně využívat spolupráci lidí, která nás ostatně jako druh dostala tam, kde jsme, a stejně jako AnCap nebo kterýkoliv moderní ekonomický systém postaví výrobní prostředky hlavně na strojích (a ne na primitivní lidské práci rukama. Nesmí ale trestat lidi, kteří nebudou ochotnit sdílet. Ano, může trestat zloděje, ostatně jako každý jiný systém, a zároveň by ale neměl trestat ty, kteří budou ochotni zvýšit své bohatství poctivou prací.

Málokdo přemýšlí o fůzi obou směrů. Nepotřebujeme něco, co bude všechny nutit pracovat, aby neumřeli hlady (protože to stabilní společnost bez násilí nevytvoří nikdy), stejně tak je nesmysl nutit všechny, aby měli stejně, a protože nemůžete všem lidem zajistit maximální bohatství (a většina lidí o něj stejně ani nestojí), museli byste všechny nutit být „chudí“. Tím ale zvýšíte chudobu tím, že lidé nebudou mít jinou motivaci (alespoň v tomto století) dělat cokoliv nad rámec svých povinností.

Vůbec povinnost pracovat je v obou škodlivá. Lidé mají tendenci si jen odpracovat své a to ještě často špatně a pak jít domů. Ani Kap se tomuto nedokáže vyhnout. A často u lidí ještě vyvolává stres či jiné poruchy, které mohou mít vedlejší ekonomické důsledky. Je to jako nutit nakaženého chřipkou do práce, aby se „neflákal“. Ale že pak klesne produkce, protože nakazí ostatní, to už nám nedochází..

Co si myslím já? Jsou pokusy o tyto utopie realizovatelné? Dá se svět změnit k lepšímu? Jsou lidé předurčeni k tomu páchat násilí?

Inspirace:

RBE (Ekonomika založená na zdrojích)
TVP (Projekt Venus)
AnCap (Anarchokapitalismus)

https://cs.wikipedia.org/wiki/Internet_v%C4%9Bc%C3%AD
https://cs.wikisource.org/wiki/Novoro%C4%8Dn%C3%AD_projev_prezidenta_%C4%8CSSR_V%C3%A1clava_Havla

Hudba: https://www.bensound.com
Creative Minds | Royalty Free Music – Benjamin Tissot


DNEŠNÍ TRENDY

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *