GNOSTICISMUS – UČEBNICE GNOSTICISMU II. ČÁST

Přidat na Seznam

Popdořte nás

Sledujte Mojevideo.g6.cz na Facebooku

CZ – GNOSTICKÝ KURZ + KNIHA UČEBNICE GNOSTICISMU
https://herohero.co/textbookofgnosticism2023

TŘI PŘEDNÁŠKY V JEDNÉ ©
Akademická svoboda myšlení × teologická svoboda uvnitř teologického ortodoxního myšlení – aneb rozum, žije svou vlastní cestou.
Jak zformovat v ČR gnostickou komunitu, aneb je to vůbec možné?
Pan Bart Ehrman a Gnosticismus
Závěr

Introduction to chapter zero and chapter one/Seznámení s nultou a první kapitolou:
https://www.facebook.com/groups/414405787041569/
https://ceskagnostickakomunita.education/ucebnice-gnosticismu-textbook-of-gnosticism/

EN/CZ Textbook of Gnosticism/Učebnice Gnosticismu © – https://ceskagnostickakomunita.education/ucebnice-gnosticismu-textbook-of-gnosticism/

Full version of the book/Plná varianta knihy
https://herohero.co/textbookofgnosticism2023

YouTube Gnosticism 2023 2.0
https://www.youtube.com/@josefs.1784/featured

Facebook
CZ/EN Gnosticismus/Gnosticism 2023 2.0

Web
+ https://samanskecesty.wordpress.com/
+ https://gnosticcommunity.wordpress.com/
+ https://ceskagnostickakomunita.education/

Email me at cybervlk@centrum.cz

BART D. EHRMAN – HLAVNÍ NÁZORY RŮZNÝCH GNOSTICKÝCH SKUPIN

Zdroje:
1. https://ehrmanblog.org/member-landing-page/
2. https://www.youtube.com/@bartdehrman

Navzdory mnoha rozdílům mezi různými gnostickými skupinami se zdá, že většina z nich se hlásila k následujícím názorům: V božské říši žije nejen jeden nejvyšší Bůh, ale také řada dalších božských bytostí, obecně známých jako aeony. Tyto aeony jsou v jistém smyslu zosobněním duševních schopností a/nebo sil nejvyššího Boha (některé z nich se nazývaly například Rozum, Vůle, Milost a Moudrost).

Fyzický svět, který obýváme, nebyl stvořen konečným Bohem, ale nižší, nevědomou božskou bytostí, která je často ztotožňována s Bohem židovské Bible. Protože Bůh-Stvořitel je nižší bytostí, je hmotný svět ubohým místem k životu a je značně oddělen od duchovního světa nahoře.

Konečný důvod, proč na tomto světě existuje zlo – a proč vůbec vznikl nižší Stvořitel-Bůh – souvisí s jednáním jedné z vyšších božských sil (aeonů), které obývají duchovní říši. Obvykle se tato božská postava nazývá „Sofie“ nebo „Moudrost“.

Všechny lidské bytosti, nebo u některých gnostiků jen některé lidské bytosti, mají duchovní prvek neboli nesmrtelnou duši, která je spojena s božskou říší. Tyto lidské bytosti však kvůli svému uvěznění v tomto světě zapomněly na svůj božský původ.

Spásy bylo dosaženo díky tomu, že božská bytost z duchovní říše navštívila tuto říši a probudila lidské bytosti obdařené duchovním prvkem nebo nesmrtelnou duší k poznání (gnózi) jejich božského původu.

Pro křesťanské gnostiky je touto božskou bytostí shůry Ježíš Kristus, který přišel, aby poskytl poznání přinášející spásu.

Nejčastějším způsobem, jak si gnostici tyto názory vysvětlovali, nebylo jejich uvádění jako „učení“, kterému je třeba věřit, ale vyprávění mýtů, které ztělesňovaly a zobrazovaly jejich různé představy. Různé gnostické skupiny měly různé verze těchto mýtů.

BART D. EHRMAN – THE MAIN VIEWS OF VARIOUS GNOSTIC GROUPS

Despite the many differences between the various Gnostic groups, most of them seem to have subscribed to the following views: In the divine realm lives not only one supreme God, but also a number of other divine beings, commonly known as aeons. These aeons are, in a sense, personifications of the mental abilities and/or powers of the supreme God (some of which have been called, for example, Reason, Will, Grace, and Wisdom).

The physical world we inhabit was not created by a finite God, but by a lower, unconscious divine being who is often identified with the God of the Jewish Bible. Because God the Creator is a lower being, the material world is a miserable place to live and is greatly separated from the spiritual world above.

The ultimate reason why evil exists in this world—and why a lesser Creator-God came into existence in the first place—has to do with the actions of one of the higher divine forces (aeons) that inhabit the spirit realm. Usually, this divine figure is called „Sophia“ or „Wisdom.“

All human beings, or in some Gnostics only some human beings, have a spiritual element, or immortal soul, which is connected to the divine realm. However, these human beings, because of their imprisonment in this world, have forgotten their divine origin.

Salvation was achieved when a divine being from the spiritual realm visited that realm and awakened human beings endowed with a spiritual element or an immortal soul to the knowledge (gnosis) of their divine origin.

For Christian Gnostics, this divine being from above is Jesus Christ, who came to provide knowledge that brings salvation.

The most common way in which the Gnostics interpreted these views was not by presenting them as „teachings“ to be believed, but by telling myths that embodied and depicted their various ideas. Different Gnostic groups had different versions of these myths.


DNEŠNÍ TRENDY

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *