Nacistický polní maršál Friedrich Paulus a děsivá kapitulace německé armády po bitvě u Stalingradu

Přidat na Seznam

Popdořte nás

Sledujte Mojevideo.g6.cz na Facebooku

Další naše skvělá videa můžete najít na Herohero 🔸 https://herohero.co/worldhistorycz
🔹🔹🔹
…Poté, co byly vyřízeny všechny formality a polní maršál obdržel záruky osobní bezpečnosti, byl spolu se svými štábními důstojníky vyveden ze sklepních prostor. Paulus a jeho štáb byli zajati ráno 31. ledna 1943.
6. armáda, považovaná za nejlepší polní armádu wehrmachtu, kapitulovala mezi 31. lednem a 2. únorem 1943.
Německé ztráty činily 147 200 mrtvých a raněných a přes 91 000 zajatých, včetně 24 generálů a 2 500 důstojníků nižších hodností.
V době kapitulace byli vojáci Rudé armády dobře živení, plní síly a oblečeni do krásných zimních uniforem. Němečtí vojáci – otrhaní, v tenkých kabátech na obnošených uniformách, vyhublí jako kostlivci – předvedli vyzáblé postavy vyčerpané až k smrti, s propadlými rysy. Nemytí, s neupravenými vousy, měli na sobě komicky vypadající provizorní sněhule a byli zahaleni do ručníků a ženských šátků.

Zesláblí nemocemi, hladem a nedostatkem lékařské péče byli během obklíčení posíláni na pěší pochody do zajateckých táborů a později do pracovních táborů po celém Sovětském svazu. Přibližně 35 000 z nich bylo nakonec posláno do transportů, které 17 000 z nich nepřežilo. Většina z nich zemřela na následky zranění, nemocí – zejména tyfu, chladu, přepracování, špatného zacházení a podvýživy. Někteří byli ponecháni ve městě, aby pomohli s jeho obnovou.
Po válce se do Německa vrátilo pouze 5 000 až 6 000 mužů.

V Německu i v zahraničí se Paulusova kapitulace setkávala s ohromením, protože do té doby bezpodmínečně a do důsledku plnil Hitlerovy rozkazy.
Krátce před kapitulací poslal Friedrich Paulus posledním letadlem odlétajícím z jeho pozice své ženě zpět svatební prsten. Neviděl ji od roku 1942 a už ji znovu nespatřil. Po kapitulaci byla Paulusova žena poslána do koncentračního tábora Dachau a syn Ernst byl uvězněn v pevnosti v Immenstadtu.

Friedrich, jeho druhý syn, padl 29. února 1944 během italského tažení v bitvě u Anzia.

Bitva o Stalingrad se stala rozhodujícím psychologickým zlomem, který ukončil sérii německých vítězství v létě 1942 a byl počátkem dlouhého ústupu na západ.

Německo se ukázalo jako neschopné porazit Sovětský svaz, který spolu s Velkou Británií a Spojenými státy převzal od Německa iniciativu.
Po vítězství u Stalingradu zůstala Rudá armáda v ofenzivě a v průběhu roku 1943 osvobodila většinu Ukrajiny a prakticky celé Rusko a východní Bělorusko. Německo se zmítalo v dlouhé válce, která nakonec vedla k jeho definitivní porážce v květnu 1945.

Přestože Paulus zpočátku odmítal spolupracovat se Sověty, po atentátu na Hitlera 20. července 1944 se stal hlasitým kritikem nacistického režimu. V sovětském zajetí se připojil k Národnímu výboru Svobodné Německo, který byl podporován Sověty a vyzýval Němce ke kapitulaci.

Po válce Paulus vystupoval jako svědek obžaloby v norimberských procesech a popsal plánování útoku na Sovětský svaz.
Během norimberských procesů se ho jeden novinář zeptal na stalingradské zajatce. Paulus mu řekl, aby manželkám a matkám vyřídil, že jejich manželé a synové jsou v pořádku. Tak tomu však nebylo. Teprve v roce 1955 byli po prosbě tehdejšího německého kancléře Konrada Adenauera repatriováni do Západního Německa poslední z 5 000-6 000 přeživších.

Paulusův syn Ernst Alexander a dcera Olga válku přežili. Stejně tak Paulusova manželka Constance Elena, která zemřela v roce 1949 za jeho pobytu v zajetí.

V roce 1953, dva roky před repatriací zbývajících německých válečných zajatců, byl Paulus propuštěn a mohl odjet do Německé demokratické republiky, která byla v době studené války součástí východního bloku. Někteří z jeho zaměstnanců byli informátory Stasi, východoněmecké tajné policie. Jeho pošta byla kontrolována a telefon i jeho drážďanská vila, kde žil, byly odposlouchávány. Nebyla mu přidělena žádná vlivná funkce a poslední roky svého života strávil jako civilní šéf východoněmeckého vojenského historického ústavu.

Když Friedrich Paulus 1. února 1957 zemřel ve své drážďanské vile, bylo mu 66 let. Bylo to jen několik měsíců poté, co mu byla diagnostikována amyotrofická laterální skleróza. Zemřel 14 let a jeden den po kapitulaci u Stalingradu. Na základě jeho poslední vůle bylo jeho tělo převezeno do západoněmeckého Baden-Badenu, kde bylo pohřbeno vedle jeho manželky.

Německý polní maršál Friedrich Paulus byl nejvýše postaveným německým důstojníkem, který se vzdal během druhé světové války.

Upozornění: Všechny níže uvedené názory a komentáře jsou od členů veřejnosti a neodrážejí názory kanálu World History.
Neakceptujeme propagaci násilí nebo nenávisti vůči jednotlivcům nebo skupinám na základě atributů, jako jsou: rasa, národnost, náboženství, pohlaví, sexuální orientace. World History má právo zkontrolovat komentáře a smazat je, pokud jsou považovány za nevhodné.

► KLIKNĚTE na tlačítko ODEBÍRAT pro další zajímavá videa: https://www.youtube.com/channel/UCMkZyKwX-pLboRxgOeJUNCQ/?sub_confirmation=1






DNEŠNÍ TRENDY

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *