BRUTÁLNÍ POPRAVA Hannie Schaft – nebezpečné atentátnice, jejíž popravu nařídil sám Adolf Hitler

Přidat na Seznam

Popdořte nás

Sledujte Mojevideo.g6.cz na Facebooku

Další naše skvělá videa můžete najít na Herohero 🔸 https://herohero.co/worldhistorycz
🔹🔹🔹
…Hannie byla zapojena do akcí, při kterých byli zabiti nebo zraněni například pekař, známý tím, že udával lidi, kadeřník, který pracoval pro nacistickou zpravodajskou službu, a dalším byl nacistický policista jménem Willem Zirkzee.

Brzy se proslavila jako „dívka s rudými vlasy“ a dostala se na seznam nejhledanějších osob nacistů. Adolf Hitler osobně nařídil její dopadení.

Hannie a sestry Oversteegenovy se zaměřovaly většinou na nacistické důstojníky, ale také na nizozemské kolaboranty, kteří nacistům poskytovali údaje o židovských a disidentských rodinách. Na děti vysoce postavených nacistů se však zaměřit odmítly. Když je velitelé odboje požádali, aby unesly tři děti říšského komisaře Arthura Seyss-Inquarta, tak se k tomu postavily odmítavě a argumentovaly: „Odbojáři děti nezabíjejí. Bojujeme jen proti skutečným fašistům, ne proti dětem.“

Hannie také úzce spolupracovala s jedním ze zakladatelů odboje Janem Bonekampem, kterého velmi obdivovala. Bonekamp byl charismatický, nebojácný a pohledný a proslýchalo se, že mezi nimi existoval milostný vztah. Dne 21. června 1944 spáchali Hannie Schaft a Jan Bonekamp atentát na nizozemského policistu a kolaboranta Willema Raguta.

Hannie vystřelila jako první a zasáhla Raguta do zad. Ragut stihl střelit Bonekampa do břicha před tím, než ho Bonekamp zastřelil. Willem Ragut zemřel a oba odbojáři utekli, každý jiným směrem. Ale zatímco Hannie se podařilo uniknout, smrtelně zraněný Bonekamp byl zatčen a převezen do nemocnice. Tam neúmyslně prozradil jméno a adresu Hannie nizozemským nacistkám, zdravotním sestrám, které se vydávaly za členky odboje. Brzy poté Jan Bonekamp na následky zranění zemřel a o týden později nacisté přepadli dům Schaftových a poslali Hanniiny rodiče do nizozemského koncentračního tábora. Hannie, přemožená žalem, se málem sama udala, ale členové odboje jí nařídili, aby zůstala u Oversteegenových, dokud se neuklidní.

Kvůli tíživé situaci a zármutku nad Bonekampovou smrtí pak dočasně přestala pro odboj pracovat. Když byli její rodiče o několik měsíců později propuštěni, rozhodla se do odboje vrátit. Maskovala se tím, že si barvila vlasy na černo a nosila brýle s drátěnými obroučkami. Znovu se zapojila do atentátů a sabotáží, stejně jako do kurýrní činnosti, převozu ilegálních zbraní a šíření nepovolených tiskovin.

Její nasazení však nemělo dlouhého trvání. Dne 21. března 1945 byla Hannie Schaft dopadena při policejní kontrole, když měla u sebe dvoje noviny podporující odboj a pistoli. Byla zatčena a převezena do amsterdamského vězení, kde byla mučena a vyslýchána. Poté, co ji donutili umýt si vlasy, bylo nacistům jasné, že konečně našli rudovlasou atentátnici, kterou hledali více než dva roky.

Ačkoli na konci války došlo k dohodě mezi okupanty a „nizozemským odbojem“ o zastavení poprav, rozhodli se ji nacisté zabít. Hannie byla popravena nacistickými důstojníky Mattheusem Schmitzem a Maartenem Kuiperem pouhé tři týdny před osvobozením. V dunách Overveenu nedaleko Bloemendaalu namířil Mattheus Schmitz na Hannie zbraň. První kulka ji zasáhla do hlavy, ale pouze ji zranila. Schaft ještě stála, když řekla svá poslední slova, která údajně zněla: „Střílím lépe,“. Pak ji zasáhla další kulka vystřelená Maartenem Kuiperem, která ji zabila.

Hannie Schaft bylo pouhých 24 let, když 17. dubna 1945 zemřela.

Nizozemsko bylo z rukou nacistů osvobozeno o pouhých 18 dní později, 5. května 1945.

Dne 27. listopadu 1945 byla Schaft znovu pohřbena při státním pohřbu na nizozemském čestném hřbitově v Bloemendaalu. Pohřbu se zúčastnili členové nizozemské vlády a královské rodiny, včetně královny Wilhelminy, která Schaft označila za „symbol odboje“.

Po své smrti se Hannie stala známou jako jedna z nejstatečnějších odbojářek 2. světové války v Nizozemsku i v zahraničí. Vrchní velitel spojeneckých sil Dwight Eisenhower udělil Hannie posmrtně Medaili svobody. Ale odkaz Hannie se dostal během studené války do pozadí kvůli jejím komunistickým vazbám.

Nedávno, v roce 2020, ji však místopředsedkyně vlády Kajsa Ollongren vyznamenala při příležitosti oslav 100. výročí jejích narozenin. Ollongren řekla: „Hannie bojovala za svobodu a společnost, v níž má každý možnost se zapojit. Její život nás učí, že nemáme odvracet zrak od boje proti zlu.“

Upozornění: Všechny níže uvedené názory a komentáře jsou od členů veřejnosti a neodrážejí názory kanálu World History.
Neakceptujeme propagaci násilí nebo nenávisti vůči jednotlivcům nebo skupinám na základě atributů, jako jsou: rasa, národnost, náboženství, pohlaví, sexuální orientace. World History má právo zkontrolovat komentáře a smazat je, pokud jsou považovány za nevhodné.

► KLIKNĚTE na tlačítko ODEBÍRAT pro další zajímavá videa: https://www.youtube.com/channel/UCMkZyKwX-pLboRxgOeJUNCQ/?sub_confirmation=1







DNEŠNÍ TRENDY

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *